Turisme anima al sector a sumar-se als ODS

– El secretari autonòmic de Turisme ha presentat la nova guia 100 recomanacions per a la consecució dels ODS en les empreses turístiques de la Comunitat Valenciana.

– Colomer destaca que “el turisme és un sector compromès que vol ser avantguarda de l’agenda 2030 i de la transformació dels ODS”

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha animat al sector turístic a sumar-se al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) inclosos en l’Agenda 2030 de Nacions Unides a través de la guia 100 recomanacions per a la consecució dels ODS en les empreses turístiques de la Comunitat Valenciana que ha presentat a València.

Després de la publicació de la guia per a destinacions turístiques en 2019, Turisme Comunitat Valenciana ha elaborat un nou document que compila un total de 100 recomanacions que serveixen de guia per a la consecució per part de l’oferta turística de la Comunitat valenciana, dels ODS, d’una manera senzilla i pràctica.

Francesc Colomer ha destacat que “el turisme és un sector compromés que vol ser avantguarda de l’agenda 2030, de la transformació dels ODS” i ha recordat que “el punt d’inflexió va ser la guia de recomanacions per als destins, un document inspirador que va funcionar com a revulsiu per als qui ja anaven encaminats cap a aqueixa transformació”.

Colomer ha recordat que “amb la guia de recomanacions per a l’aplicació de ODS per a destins hem realitzat una anàlisi de la seua aplicació en 27 municipis i ara és el moment de les empreses, que representen el valor de les persones emprenedores, la seua responsabilitat i compromís”.

“Aquest document amb 100 recomanacions pretendre ser pràctic i pedagògic per a marcar el camí a seguir”, ha assegurat Colomer, qui ha afegit que “el turista és també peça important i ha d’assumir compromisos, per això presentem hui també el Decàleg del Turista Responsable”.

En l’acte han participat l’alcalde de Dénia, Vicent Grimalt, i el cap d’àrea de Competitivitat Turística de Turisme, José Luis Wagner. Daniel Solana de l’Agència Basca de Turisme (Basquetour), ha presentat l’experiència del Decàleg al País Basc, i Alberto Galloso, CEO i Fundador de l’agència de viatges SAÓ Viatges Naturals. En la taula redona relativa a les Experiències han participat Juan Manuel Urbán d’allotjament Mar de Fulles, Mª José Martínez del restaurant Llenç, Marga Guilló de Avanzatour i Grégory Daamam de la cooperativa La Surera. La jornada l’ha clausurada el director general de Turisme, Herick Campos.

Característiques de la guia

Aquesta nova guia té com a objectius prioritaris aconseguir el compromís amb l’Agenda 2030, posicionant a la Comunitat Valenciana com a referent turístic pioner en l’impuls de la consecució dels ODS, i aportar una visió pràctica al conjunt de reflexions que empreses, entitats i investigadors estan realitzant sobre l’impacte del turisme sobre els ODS.

A més, pretén oferir a professionals turístics una eina d’inspiració i de treball, proposant accions concretes i de caràcter pràctic que els ajuden a alinear la seua acció amb els ODS i contribuir a visibilitat i incentivar el compromís del sector turístic de la Comunitat Valenciana amb la gestió sostenible.

Respecte a les característiques de la guia, cal ressaltar que les recomanacions són precises i de caràcter intersectorial; a més s’agrupen en quatre grans plans de treball: lideratge, recursos humans, logística i instal·lacions.

A més, les recomanacions es vinculen als ODS als quals més contribueixen, així com a les metes; i s’han prioritzat en funció a dues variables: facilitat d’execució versus impacte/eficàcia en relació als ODS.

Decàleg del Turista Responsable de la Comunitat Valenciana

En la jornada s’ha presentat també el Decàleg del Turista Responsable de la Comunitat Valenciana, destinat a la demanda turística amb l’objectiu que les empreses i professionals turístics puguen difondre’l per a promoure un comportament ètic, responsable i sostenible en les destinacions turístiques.

Turisme proporciona un marc de referència per a tots els agents que conformen la indústria turística (destins, empreses i turistes) amb el propòsit que el turisme es constituïsca com una activitat econòmica, social i mediambiental sostenible.

El Decàleg del Turista Responsable de la Comunitat Valenciana difon 10 principis sobre drets; inclusió i respecta la pluralitat; comunitat local; cultura valenciana; comerç local; conservació ambiental; patrimoni històric; consumeix de productes i serveis sostenibles; ús dels recursos naturals amb moderació, entre altres.

Descàrrega la guia ACÍ

Compartir esta noticia