Dia Internacional de la Dona

Hui, 8 de març, se celebra el Dia Internacional de la Dona. Les Nacions Unides van institucionalitzar aquesta data en 1975, per a commemorar la lluita de les dones per la seua participació en la societat i el seu desenvolupament íntegre com a persones.

Des de l’equip Qualitur hem volgut aprofitar l’oportunitat per a analitzar com el gènere influeix en el desenvolupament professional de les dones en el sector turístic en general i en l’àmbit de la qualitat en particular.

I és que, el sector turístic és la tercera força laboral per a les dones a nivell global, per darrere de l’àmbit de la salut i l’educació. A nivell mundial, el 54% de les persones ocupades en el sector turístic són dones; a Espanya, les dones representen més del 60% del total. No obstant això, la representació en llocs de lideratge i en salaris, no és equitativa.

Segons l’Informe mundial sobre les dones en el turisme, realitzat per l’Organització Mundial de Turisme, les dones representen aproximadament la quarta part dels qui prenen decisions en el sector turístic. No obstant això, a mesura que s’ascendeix en la jerarquia, menys dones hi ha. Si bé el sector atrau a un elevat nombre de graduades universitàries, no fa prou per a retindre-les o assegurar el seu progrés professional a llocs de lideratge, formulació de polítiques i presa de decisions. En xifres, les dones guanyen un 14,7% menys que els seus companys homes i només el 23% dels ministeris de Turisme estan dirigits per dones, a nivell global. Si bé aquestes xifres resulten “relativament positives” si les comparem amb el conjunt de l’economia, fan patent que encara queda molt camí per recórrer.

Malgrat que no existeixen unes xifres concretes relatives a l’àrea de qualitat en el sector turístic, des de Qualitur treballem directament amb els agents SICTED i podem afirmar que més del 70% de les professionals empleades en aquest projecte són dones.

I com podem contribuir des del sector turístic a la igualtat de gènere?

Mai abans el compromís i la conscienciació amb la igualtat de gènere en l’àmbit professional havia sigut tan evident en els debats nacionals i internacionals. I això està estretament relacionat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, inclosos en l’Agenda 2030 de les Nacions Unides, cinc dels quals estan directament o indirectament relacionats amb l’apoderament de les dones.

A continuació, s’adjunten diverses guies de referència, en les quals s’expliquen recomanacions concretes per a contribuir a la igualtat de gènere:

Aprofitem l’ocasió per a agrair el treball i la dedicació de cadascuna de les gestores SICTED amb les quals treballem diàriament: Gràcies Amparo, Cristina, Belén, Cristel, Mercedes, Vanesa, Soco, Anna, Francisca, Lourdes, Natalia, Mar, Cruz, Mercedes, Cristina, Amparo, Silvia, Loles, Amparo, Ana, Natalia, Julia, Pilar, Graciela, Sonia, Mº Pilar, Maria, Lola, Núria, Carolina, Paola, Rebeca, Vieginia, Carolina, Rebeca, Coco, Ana, Pepi, Alejandra, Andreea, Mº Victoria, Elena, Sandra, Alicia i Eva.

      Per un turisme sostenible, inclusiu i feminista!

Compartir esta noticia