Dia internacional dels museus

El 18 de maig es celebra el Dia Internacional dels Museus. La creació d’aquest dia va ser iniciativa del Consell Internacional de Museus (ICOM) i porta celebrant-se des de l’any 1977, amb l’objectiu de conscienciar sobre la importància dels museus com a vehicle per a l’intercanvi cultural, el desenvolupament de la comprensió mútua i la pau entre els pobles. Cada vegada són més els museus que participen en aquesta celebració mundial: l’any passat van ser 37.000 museus els que van formar part d’aquesta celebració en 158 països i territoris diferents.

Durant aquest dia internacional, museus i institucions culturals obrin les seues portes al públic de manera gratuïta i organitzen activitats i interessants jornades perquè turistes i residents puguen gaudir de les exposicions que alberguen. Com cada any, els museus de la Comunitat Valenciana s’han unit a aquesta celebració i han organitzat una programació especial per a l’ocasió.

A més, cada any, el Dia Internacional dels Museus gira entorn d’un tema central i enguany el lema és “El poder dels museus”, en el qual s’explica que els museus i institucions culturals tenen el poder de transformar el món que ens envolta, ja que són llocs excel·lents per a descobrir. Gràcies als museus podem conéixer el nostre passat i obrir les nostres ments a noves idees, dos passos essencials per a construir un futur millor. A més, els museus són peces clau en la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible ja que, de manera directa i indirecta, contribueixen a una àmplia varietat d’ ODS (afavoreixen l’educació de qualitat, fomenten la igualtat de gènere i les comunitats sostenibles i impulsen la pau i la justícia, entre altres).

En la Comunitat Valenciana actualment hi ha 238 museus i col·leccions reconegudes. Des de Turisme Comunitat Valenciana es fomenta el turisme cultural de moltes formes diverses; en el marc de l’excel·lència sota dos programes.

-SICTED: Actualment hi ha 78 serveis turístics participant en el SICTED dins de l’ofici de “Museus i centres d’interés turístic visitable”, 56 dels quals ostenten el distintiu Compromís Qualitat Turística. A nivell nacional, la Comunitat Valenciana és la 3r en nombre de museus distingits, per darrere d’Andalusia (83) i del País Basc (58) i representa el 13,59% del total nacional de museus distingits (412).

-QUALITUR CLUB: la Comunitat Valenciana és la primera comunitat autònoma a nivell nacional en nombre de museus certificats amb la Q de Qualitat Turística. El nostre territori llueix 13 dels 18 certificats a nivell nacional. Aquest resultat és fruit del conveni de col·laboració que va tindre lloc l’any passat 2018 entre l’Institut de Qualitat Turística Español (ICTE) i Turisme, gràcies al qual es va realitzar un pilotatge amb 26 museus de la Comunitat Valenciana en el qual van rebre assessorament i assistència tècnica respecte a la norma de qualitat turística UNE 302002.

Sens dubte, els museus del nostre territori són un element diferenciador que accentua la nostra competitivitat turística.

Etiquetas  |   |   |   |   |   | 
Compartir esta noticia